Vedligeholdelse

 
 

"HVORDAN VEDLIGEHOLDER JEG MIT NYE MØBEL?"

Vedligeholdelsen afhænger af, hvilken behandling møblet har fået. Hos TRÆMAND sætter vi en ære i at være så informative som muligt, og har du det mindste spørgsmål vedr. vedligehold, så tøv ikke med at kontakte os.

"HVORDAN RENGØR OG VEDLIGEHOLDER JEG MIT BORD I DET DAGLIGE?"

I den daglige rengøring af bordet, bruges en hårdt opvredet karklud (uden sæbe eller andre rengøringsmidler), til at fjerne skidt og støv.

"MIT BORD HAR FÅET RIDSER / MIT BORD SER LIDT TRÆT UD".

Hvis dit bord efter nogen tid, ser lidt træt og trist ud, og/eller du har fået lavet et par ridser i det, så skal du gøre følgende:

  1. Bordpladen slibes let med et sandpapir korn 100 til 240 afhængigt af, hvor grov planken er. Korn 100 giver dengroveste overflade og korn 240 den fineste. Det er en god idé, at bruge en slibeklods, som kan købes i dit lokale byggemarked.
  2. Efter en let slibning langs årerne (aldrig på tværs) er fedtaflejringer samt småridser fjernet og slibestøvet tørres nu af med en tør bomuldsklud.
  3. Herefter påføres (vha. pensel, svamp etc) en olie så overfladen er fuld dækket med olie. Lad olien sidde i ca. 30 minutter.
  4. Hvis planken har "tørre pletter" når de 30 minutter er gået, dvs. træet har har trukket mere olie nogen steder frem for andre,  påføres træet en gang olie mere, som du lader trække i yderligere ca. 20 min. Når træet ikke længere fremstår med "tørre pletter", men den blot ligger blank i overfladen, så er træet mættet og bordpladen aftørres nu helt af med enten tørre bomuldsklude eller aftørringspapir fra din lokale farvehandel.
  5. Sørg for at alt er aftørret, til overfladen virker fingertør, og lad så olien hærde (ca. 24 timer) inden brug.

Når dette er gjort, vil bordet fremstå som da det blev leveret.

Foretag aldrig en oliebehandling i direkte sollys. og husk at behandle undersiden også (hvilket dog ikke kræver slibning først).

( Vær varsom når du bruger olieprodukter, da kludene kan selvantænde, hvis de ligger krøllet sammen og tørrer. Put derfor kludene i en plastikpose, og hæld vand i, og smid dem ud ) 

"VIL MIT NYE BORD SLÅ REVNER OG SLÅ SIG?"

Hos TRÆMAND arbejder vi kun med møbeltørt træ (8-9% fugtighed). Dette reducerer, hvor meget træet slår sig eller sprækker over tid. Da vores møbler laves i massivt træ, kan de aldrig styres fuldstændigt og har mulighed for at udvikle sig over tid.

Træ er et såkaldt hygroskopisk materiale. Det vil sige, at træet optager og afgiver fugt afhængigt af den omgivende temperatur og relative luftfugtighed. Træet indstiller sig således over tid, afhængig af træart og dimension til det aktuelle omgivende klima.

For at minimere risikoen for at dit møbel over tid vil arbejde for meget, kan man vha. korrekt løbende vedligeholdelse minimere risikoen. Er det eksempelvis et oliebehandlet møbel, er det en god idé at mætte træet med olie i slutningen af marts, og igen i slutningen af oktober.

Dette gøres ved at følge, de fem trin der er listet op, i afsnittet over dette.